PAS /Platteland (2 oktober 2019)

We staan vandaag op een kruispunt. De veel te grote hoeveelheid stikstof die de Nederlandse natuur aantast, maakt dat we moeten nadenken over wat we écht belangrijk vinden. We willen alles, we willen het nu en we willen het allemaal tegelijk. De Raad van State zegt: dat gaat niet. Commissie-Remkes zegt: niet alles kan. We moeten keuzes maken. Dat is een duidelijke erkenning dat onze manier van leven de schepping uitput. Dat we niet moeten kiezen voor altijd maar meer, maar gewoon voor het goede leven. Dat is de keuze waar we vandaag als samenleving voor staan.
Daar moet ook de politiek mee aan de slag. De ChristenUnie wil daarbij vooraf geen politieke blokkades of claims leggen op bepaalde maatregelen. Het belangrijkste is dat we doen wat nodig is om onze natuur daadwerkelijk te kunnen herstellen en dus geen juridische trucs verzinnen om alleen op papier resultaten te boeken. We zijn pleitbezorger van stevige investeringen in kringlooplandbouw en we willen overlast voor mens en milieu van vliegverkeer verminderen. Maar de stikstofproblemen waar we nu mee te maken hebben, vraagt om meer dan het eigen gelijk.
Voedsel is een geschenk van God aan mensen. Boeren werken aan goed en gezond voedsel en hebben een nauwe verbondenheid met de schepping. De ChristenUnie is trots op onze agrarische sector en heeft hart voor boeren en tuinders. Een toekomstbestendige agrarische sector heeft een gezonde economische basis, is innovatief, gaat zorgvuldig om met bodem, grondstoffen en energie en produceert in balans met dier en leefomgeving. Jonge boeren en tuinders verdienen een goede toekomst in Twenterand.
De Nederlandse land- en tuinbouw is toonaangevend in de wereld en is van groot belang voor de Nederlandse economie. Dat willen we zo houden. De komende jaren zal naast de export van producten de export van kennis steeds belangrijker worden. Met het gerenommeerde instituut Wageningen University levert Nederland een bijdrage aan het wereldwijde vraagstuk van voedselzekerheid. De Nederlandse kennis en expertise op het gebied van gewasveredeling, resistentie, oogsttechnieken en logistiek kunnen boeren en tuinders in zich ontwikkelende landen helpen om in hun specifieke situatie tot betere opbrengsten en minder voedselverliezen te komen.
De agrarische sector in Nederland staat echter onder druk. Klimaatverandering en natuuropgaven vragen van agrariërs dat zij inspelen op veranderende omstandigheden. Veel sectoren hebben te maken met over het algemeen lage en sowieso zeer beweeglijke prijzen door het wegvallen van productiebeperkingen, boycots door derde landen en daarmee overproductie. De melkveehouderij staat voor enorme uitdagingen. Ondernemers, ook zij die duurzamer willen produceren, krijgen niet de prijs voor hun producten die zij wel verdienen. Intensivering van de landbouw kan leiden tot milieuproblemen en tot een groeiende kloof tussen boeren, burgers en natuurbeschermers.
In plaats van gezond boerenverstand zien we een stapeling van wet- en regelgeving. Wekelijks stoppen er boeren en tuinders met hun bedrijf, vaak omdat er geen bedrijfsopvolger is of omdat er bedrijfseconomisch te weinig perspectief is.
De ChristenUnie wil in Twenterand ruimte voor boeren en tuinders om te ondernemen, zodat gezinsbedrijven kunnen voortbestaan en er perspectief blijft voor jonge boeren.
De fractie ChristenUnie

Reacties