Oud- en Nieuwjaar


Het jaar loopt alweer mooi naar het einde. De versiering hangt weer in de straten en daardoor worden we weer gelokt voor onze Sinterklaas- en andere feestaankopen. Aankopen die steeds meer online worden gedaan en daarmee onze middenstand tekort doet. Juist in deze maanden moeten onze winkeliers het hebben van onze aankopen als consument. Achteruitgang werkt leegstand en verloedering in de hand. Daarmee gepaard ook verlies van banen en stageplekken. Dat zie je ook al in onze gemeente.

Ook oudejaarsavond is in aantocht. Een periode die vol zit met tradities en gebruiken, die door onze cultuur worden bepaald. Eén daarvan is het Sinterklaasfeest met de intocht van de Goedheiligman, ook in ons mooie Twenterand. In Vriezenveen heeft de organisatie van de intocht haar creativiteit de vrije loop gelaten en het over een andere boeg gegooid. Door het tijdstip van de intocht te verplaatsen naar het eind van de middag, als het al donker is in deze winterperiode, werd de intocht met allerlei verlichte onderdelen een sprookjesachtig evenement.  Kinderen stonden met verbazing te kijken en de opkomst was dan ook groot. Ook deden meerdere verenigingen mee aan deze intocht. Een groot succes, met veel kindervreugd.

Daarnaast had de organisatie besloten om te beginnen met 2 roetveegpieten op een totaal van 50 Pieten. Dat is 1%!  De reacties, die deze aanpassingen teweeg brachten, vooraf op facebook en andere sociale media waren niet van de lucht. Blijkbaar is de drempel op dit soort platforms zo laag dat er ongecontroleerd de meest onzinnige dubieuze uitingen worden geventileerd. De VVD is van mening dat aanpassingen aan volkstradities en/of cultuuruitingen door de tijd en de bevolking worden gedaan. Dit moet je niet politiek maken of proberen te regelen. De maatschappij verandert zaken van tijd tot tijd of we dat nu leuk vinden of niet.

Datzelfde geldt voor oudejaarsavond waar de oliebollen van de Vriezenveense  Harmonie traditioneel op tafel liggen en er na middernacht vuurwerk wordt afgestoken. Enkele decennia geleden was dit nog op bescheiden schaal waar iedereen van kon genieten. Tegenwoordig zie je dat er veel mooi siervuurwerk wordt afgestoken, maar ook dat het knalvuurwerk steeds uitbundiger en luider is geworden. Dit geeft overlast voor mensen die hier niet goed tegen kunnen, maar vooral ook voor allerlei dieren die een slechte nacht tegemoet gaan. Ook is de schade een steeds groter wordend probleem en daarmee bereik je een punt dat er misschien moet worden ingegrepen om maatschappelijke schade te gaan beperken.

In Nederland gaan we vuurwerk nog niet nationaal regelen of afschaffen. Wel is er een regulering voor carbidschieten. Vroeger ging dat in een verfblik of soms een melkbus. Tegenwoordig worden complete giertanks gebruikt en zijn de knallen groot genoeg om behoorlijke schade en overlast te veroorzaken. Ook in Twenterand is hier een regulering voor. Buiten de bebouwde kom is het niet zo’n probleem. Binnen de bebouwde kom wel. Er is nu een kaart vastgesteld in Twenterand op welke plaatsen het nog wel mag en voor het overige niet. De VVD is van mening dat iedereen plezier moet kunnen beleven aan carbidschieten maar dat gepaste maatregelen wel nodig zijn om overlast te voorkomen. Als we hier allemaal een beetje rekening met elkaar kunnen houden is het, net als Sinterklaas en Kerst, een feest voor iedereen.

De VVD wenst iedereen al vast hele fijne traditionele feestdagen toe en een prachtig nieuwjaar. Namens de VVD Twenterand,

Erik Kobes

Reacties