De coronacrisis leert ons hoe kwetsbaar onze samenleving is.




 

In een korte periode heeft COVID-19, oftewel het coronavirus, een impact gehad in ieders leven. Voor de een heeft het grote gevolgen, bijvoorbeeld doordat je geconfronteerd wordt met corona in de familie of je kennissenkring of bedrijven die hun deuren al dan niet tijdelijk moeten sluiten.

Een ander heeft er gelukkig nauwelijks mee te maken en merkt alleen de impact door de geldende maatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis werken en de diverse activiteiten die zijn geannuleerd.



De hele situatie omtrent het coronavirus brengt voor velen zorgen met zich mee. Ondernemers met twijfels over het voortbestaan van hun bedrijf en natuurlijk ook de mensen die thuis zitten doordat ze geen baan meer hebben. Daarnaast, scholieren die stages, praktijkopdrachten of examens moeten missen, maar denk ook aan de kinderen die in een moeilijke thuissituatie leven en nu niet naar buiten kunnen, of kinderen die hun ouder(s) achter een glazen wand in een verzorgings- of verpleeghuis moeten bezoeken. In een korte periode heeft het leven van veel mensen ineens een complete omslag gekregen.



Er wordt veel van ieder geëist en het zal geen gemakkelijk weg zijn om er bovenop te komen. We bouwen massaal op de mensen met cruciale beroepen, zoals de mensen die werkzaam zijn in de zorg. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij. Deze crisis zal een behoorlijk impact hebben op onze samenleving en sociale economische structuur, maar wij verwachten dat we samen de kracht hebben om er weer bovenop te komen. Onze samenleving laat zien dat we hier ook toe is staat zijn!



Nederland laat zien met creatieve oplossingen te komen om toch de dagelijkse activiteiten te kunnen voorzetten en sociale contacten te onderhouden. Geweldige initiatieven ontstaan en iedereen laat zich van zijn of haar beste kant zien, oftewel het Twentse noaberschap is nog volop aanwezig! Een voorbeeld hiervan is Stichting Manna die voedselpakketten maken voor ondernemers die het financieel moeilijk hebben gekregen. Daarnaast worden diverse kamers gerealiseerd bij verpleeghuizen met een scheidingswand, zodat mensen in het verpleeghuis toch in contact kunnen komen met hun dierbaren. Ook het CDA Twenterand heeft niet stil gezeten en heeft een telefoon inzamelingsactie gehouden om ervoor te zorgen dat ouderen in contact kunnen blijven met familie. De eerste tablets en telefoons zijn afgeleverd bij diverse verzorgings-en verpleeghuizen in Twenterand. Als CDA Twenterand hopen wij dat de wereld, die voor de bewoners van verzorging- en verpleeghuizen klein was geworden, op deze manier een beetje groter hebben kunnen maken.



Ondanks de zorgen en onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt, komen er ook nieuwe effectieve werkwijzen en ideeën uit voort. Als voorbeeld, mensen werken meer vanuit huis en hebben contact via videobellen of pakken (nieuwe) hobby’s op. Ook lijkt het erop dat mensen meer naar elkaar omkijken. Organisaties sturen bloemen naar ouderen om ze een hart onder de riem te steken, gezinnen brengen meer tijd met elkaar door en er wordt meer lokaal gekocht om de lokale ondernemer te ondersteunen. Wellicht dat we deze positieve veranderingen kunnen vasthouden, ook na de coronacrisis, zodat we naar elkaar om blijven kijken.



Het CDA Twenterand heeft er vertrouwen in dat we de coronacrisis samen bovenop komen!



Namens Mayke Jansen-Smelt

CDA Twenterand




Reacties