Geeft de peiling over duurzame energie voldoende draagvlak voor een besluit


Stelling bedacht door CDA


VVD
De meningen zijn over dit onderwerp te zeer verschillend en zullen geen algemeen consensus draagvlak gaan vormen. De VVD is tegenstander van de geboden oplossingen en tegen de korte termijn waarin dit alles door de overheid wordt doorgedrukt en het gerealiseerd moet worden. Om over de kosten en subsidies nog maar niet eens te spreken. Goede alternatieven zoals kernenergie of thorium komen in de huidige discussie helemaal niet aan bod. De VVD verafschuwd de gijzeling van de regio door de overheid om tegen onze wil zaken te beslissen die anders opgelegd gaan worden door hogere overheden.

GBT
Geen windmolenparken, wel windmolens tot maximaal 25 meter. Dit is te lezen in het GBT verkiezingsprogramma tot maart 2022. Maar wat als het geen gemeentelijke kwestie meer is en ‘wij’ als Twenterand het niet voor het zeggen hebben? Of de peiling voldoende draagvlak op gaat leveren moet blijken, maar de inwoners kunnen hun stem in ieder geval laten horen. We moeten duurzame energie (gaan) leveren, opgelegd vanuit het Klimaatakkoord. Gezocht moet worden naar een oplossing die maatschappelijk het best geaccepteerd zal zijn.

CDA
Het is sterk afhankelijk van het aantal reacties of de raad met de resultaten voldoende rekening kan houden. Gelet op de redelijk beperkte mogelijkheden is het maar de vraag of de peiling wat kan toevoegen behoudens dat er gezegd kan worden dat de inwoners inspraak hebben gehad.


SGP
De SGP vindt het goed om een peiling te houden onder inwoners en bedrijven. Twenterand heeft dit als een van de weinige gemeenten gedaan. De vraag is echter hoe sturend een dergelijke peiling is in de gegeven toelichting én vraagstelling. Bovendien is de response van belang om een peiling wel/niet serieus te nemen. De SGP is niet tegen duurzame energie, maar wel tegen de manier waarop dit uitgerold wordt. Het is geen keuze. Het wordt ons min of meer opgedrongen. Democratische uitholling ten top!


PvdA/GroenLinks
Vanuit de klimaatdoelstellingen van het Rijk ligt er een duidelijke opdracht bij de Provincie en de gemeenten. Er moeten plannen worden opgesteld en gemeenten moeten aan de slag met zonne- en windenergie. Om de doelstellingen te halen en toe te werken naar het opwekken van duurzame energie is draagvlak en draagkracht van groot belang.  Dat kan alleen lukken met voldoende als iedereen meedoet! Daarom is het goed om te horen wat inwoners willen en wat zij acceptabel vinden. Een peiling onder inwoners van Twenterand kan daarbij helpen.


Pvv
Er is geen draagvlak voor de huidige energietransitie. Het is pure dwang. Mensen willen geen windmolens en zonneparken op kostbare landbouwgrond. Mensen willen een betaalbare energierekening! Omdat kernenergie geen optie is en mensen ook niet de keuze hebben om gas te blijven gebruiken, heeft de peiling niets met het meten van draagvlak te maken. GBT en CU hadden gewoon gemeenten moeten mobiliseren en ‘nee’ moeten zeggen tegen de huidige transitie. Dan hadden we ook deze neppeiling niet gehad!

ChristenUnie
Dat er een peiling onder de burgers en bedrijven is gedaan naar duurzame energie is volgens de ChristenUnie goed geweest. Het vergroot de betrokkenheid onder de inwoners van Twenterand richting de Regionale Energie Strategie (RES). Er ligt een opgave van hogerhand en daar moet invulling aan gegeven worden. Om dan eerst de inwoners te peilen alvorens besluiten te nemen is goed voor het begrip/draagvlak.  




















Reacties