Zwembad


Deze maand  (16 en 30 juni) staat er op de politieke agenda een onderwerp waardoor de politiek ineens weer gespreksstof is. Het bouwen van een nieuw overdekt zwembad in Vriezenveen. Wat heel bijzonder is: waar de raadsleden bij heel veel onderwerpen zelf kennis en kunde moeten vergaren, lijkt het er bij dit onderwerp al jaren op alsof er vele adviseurs en zelfbenoemde experts, ineens klaarstaan om ons van mening en raad te voorzien.

De meeste ondernemers werken met of in een gebouw. Een gebouw dat misschien met de bedrijfsovername is overgenomen of dat door hen zelf is gebouwd. Passend bij de bedrijfsactiviteit van de onderneming. Het gebouw wordt in een lange periode afgeschreven en als het meezit kan het zelfs nog iets langer mee dan de boekhoudkundige levensduur. Er komt een moment dat ook dit gebouw is afgeschreven, verouderd of zelfs onveilig. Tja, en dan moet er wat gebeuren. Er worden plannen gemaakt en doorgerekend, alternatieven uitgezocht en aan het einde van zo’n traject komt ook vaak wat emotie om de hoek kijken. Dan komt de vraag nog eens: kan er echt geen renovatie meer plaatsvinden? Moeten we nu echt slopen wat de vorige generatie(s) heeft gebouwd? Staan we er op dit moment financieel wel goed genoeg voor om het nu te kunnen realiseren? En als je er over praat met anderen dan hoor je nog wel eens: joh, kijk om je heen. ‘Diegene die geen beslissingen durft te nemen en altijd zit af te wachten die boert achteruit’!
In maart 2018 werd ‘het bedrijf’ Twenterand overgedragen aan de volgende ‘generatie’. Het bedrijf waar menig werknemer (lees inwoner) trots op is en dan nog het meest op z’n eigen afdeling (lees eigen kern). Voor de komende 4 jaar werden er plannen uitgerold, soms nieuw maar soms ook voortgeborduurd op plannen die er al lagen, en vastgelegd in een akkoord. Ook over de zwembaden werden plannen gemaakt of verder uitgewerkt. Inmiddels zijn die plannen voor ‘de Groene Jager’ en ‘de Zandstuve’ gerealiseerd. Voordat aan het zwembad de Stamper gerekend werd is eerst zorgvuldig met de vertegenwoordigers van de Groene Jager en de Zandstuve gesproken. Daar zijn investeringen overeengekomen waarmee beide baden hun aantrekkelijkheid en duurzaamheid konden verbeteren. Zo heeft de Groene Jager inmiddels door een gift en lening een besparing op energiegebruik weten te realiseren van 52% en werd in Vroomshoop bij het aquapark de Zandstuve geïnvesteerd in een geweldige glijbaan en kleedkamers.
Nu is in dit dossier zwembad ‘de Stamper’ aan de beurt, want het is meer dan nodig. De huidige Stamper is op een punt gekomen dat het al is afgeschreven, verouderd en ja zelfs onveilig omdat de plateaus rondom het bad gestut zijn, het bad moet worden leeggepompt om onderhoud rondom de installatie en het bad veilig te kunnen uitvoeren. Nieuwbouw is een logisch gevolg van de omstandigheden. Daarom moet nu een besluit worden genomen om ervoor te zorgen dat we kunnen zwemmen, dat de zwemsporters uit Twenterand hun geliefde sport fijn en veilig kunnen beoefenen, dat de gehandicapte mede-inwoner veilig in het doelgroepenbad kan zwemmen, dat jonge kinderen hun zwemlessen kunnen hebben, dat ouderen hun baantjes kunnen zwemmen, dat fysiotherapeuten uit Twenterand hun patiënten in het water hersteltrainingen kunnen aanbieden en dat we samen een nieuw zelfvoorzienend bad voor de toekomst bouwen. Daarom nemen wij een besluit niet geheel zonder emotie maar vertrouw er wel op dat ze met ons verstand is genomen!

De fractie ChristenUnie
Gerjan Smelt
Theo Huisjes
Carla Hilbrink

Reacties