Er moet een vaccinatielocatie komen in Twenterand, om minder validen en ouderen tegemoet te komen.


 

PVV

De Partij voor de Vrijheid kan deze stelling met ‘ja’ beantwoorden. Iedere gemeente zou een vaccinatielocatie moeten kunnen organiseren en daar waar mogelijk zou de eigen huisarts ouderen en minder validen in zijn eigen praktijk moeten kunnen vaccineren. Sterker, indien het mogelijk is voor een huisarts of een assistent, om een vaccin thuis toe te dienen aan ouderen en minder validen, zou dit onze voorkeur hebben. Er zullen ongetwijfeld ook ouderen zijn die angst hebben om de deur uit te gaan zolang dit virus onder ons is. Begrijpelijk. En als het niet anders kan, breng dan deze ouderen naar een locatie toe!

 

GemeenteBelangen Twenterand

In de discussie of men zich wel of niet wil laten vaccineren mengt GemeenteBelangen Twenterand zich niet. Die keus ligt vooralsnog bij de inwoner zelf. Voor de, naar verwachting, grote meerderheid die zich wel wil laten vaccineren moet dit in onze ogen zo laagdrempelig mogelijk gefaciliteerd worden. Dit zouden één- of meerdere vaste locaties in Twenterand kunnen zijn. Maar om de reisbewegingen zo laag mogelijk te houden en de kwetsbare doelgroep maximaal tegemoet te komen zou het wellicht ook een optie kunnen zijn om te vaccineren op locatie. Denk aan onder andere de verzorgingshuizen of misschien zelfs wel bij de mensen thuis.

 

VVD

Gelukkig zijn we begonnen met vaccineren. Voor de VVD is het zaak om zo snel mogelijk de gehele bevolking in te enten. Het grootste deel zal via de huisartsen worden verzorgd. Ouderen zullen in de verzorgingshuizen zelf worden gevaccineerd. Als het nodig is moeten we zorgen voor een goede toegankelijke locatie. Dat kan bijvoorbeeld een sporthal zijn maar ook andere ruimtes zijn hiervoor snel geschikt te maken binnen Twenterand. Denk bijvoorbeeld aan sportkantines die nu toch niet gebruikt worden. Hoe sneller we iedereen kunnen in enten hoe eerder we van deze nare periode worden verlost en we terug naar normaal kunnen.

 

CDA

Het CDA vindt dat een priklocatie voor deze groep in Twenterand is aan te bevelen, mits goed georganiseerd en voldoet aan de juiste eisen. Dit betekent: genoeg gekwalificeerde mensen die vaccineren en opvang in de wachtruimte. Verder goed bereikbaar, voldoende parkeergelegenheid, goede coördinatie en registratie, wachtruimte voor de eerste 15 minuten na vaccineren en looproute conform de richtlijnen. Zo is er een goede doorstroming en kan er vlot gevaccineerd worden.  Deze ruimte kan opnieuw gebruikt worden om ook de overige inwoners in kort tijdsbestek te vaccineren waardoor elke inwoner beschermd is tegen corona.

 

SGP

Een vaccinatielocatie voor Covid-19 is welkom in Twenterand, echter de gemeente gaat daar niet over, zoals wel het geval is bij het rijksvaccinatieprogramma dat in Twenterand goed geregeld is. Het RIVM en de GGD zijn belast met de uitvoering van de Covid-19 vaccinatie dat uitgerold wordt volgens een vastgestelde strategie. Het vaccineren tegen Corona gebeurd echter al op locatie als het gaat om de verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking met behulp van de instellingsartsen. De gemeente kan wel faciliteren, omdat er een uitgebreide vaccinatie van de inwoners zal plaatsvinden.   

 

PvdA/GroenLinks

Het coronavirus is nog niet weg. De regels worden strenger en we hebben zelfs al een avondklok. We moeten met elkaar grote offers brengen. Kinderen kunnen niet naar school, jongeren kunnen elkaar niet ontmoeten en winkels moeten hun deur sluiten. Gelukkig is de vaccinatie gestart. Dit kan niet snel genoeg gaan, maar vraagt ook veel organisatie en geduld. Geef de GGD de kans om dit goed te organiseren, stap voor stap. Eerst die mensen die in de zorg werken en dan de ouderen! Nu pleiten voor eigen testlocaties in Twenterand is niet de goede stap. Laten we vooral zorgen dat we ons houden aan de richtlijnen: afstand, thuiswerken, hygiëne en zo weinig mogelijk sociale contacten. Dit doen we om samen het virus er onder te krijgen om de gezondheidszorg overeind te houden en kwetsbare groepen te beschermen tegen het virus.

 

ChristenUnie

De ChristenUnie vindt één locatie niet genoeg. Heel praktisch gezien kom je voor een doelgroep als ouderen en minder validen in een uitgestrekte gemeente als Twenterand niet zo heel ver met één locatie... Het is voor de hand liggend om die rol bij de huisartsen en bij de gezondheidscentra neer te leggen. En voor de verzorgingshuizen en de verpleeghuizen werken met mobiele teams. Volgens de ChristenUnie zou dan de coördinatie in handen van de GGD in afstemming met de gemeente moeten liggen.

 

 

 

 

 

Reacties