Lokale ondernemers moeten voorrang krijgen bij de aanbesteding van gemeentelijke (bouw)projecten

PVV

 

De PVV is van mening dat lokale ondernemers voorrang moeten krijgen bij lokale aanbestedingen en bouwprojecten. Ze moeten wel concurrerend (prijzen en voorwaarden) zijn. Het is natuurlijk vreemd dat de overheid inwoners oproept zoveel mogelijk te kopen bij de lokale bedrijven, maar dezelfde overheid gebonden is aan regels die de EU voorschrijft. En dus landelijke en zelfs internationale bedrijven moet uitnodigen om een aanbieding te doen. Krankzinnig. Wij dienen zelf te mogen bepalen met wie wij zakendoen en wie wij het gunnen. Daarom, liever vandaag dan morgen uit het antidemocratische gedrocht EU! NEXIT dus.

 

VVD

Waar mogelijk is de VVD-voorstander van het betrekken van lokale ondernemers bij opdrachten in welke vorm dan ook. Dat gaat echter voor grotere aanbestedingen niet altijd op. Er zijn regels waaraan je als gemeente gebonden bent over hoe een aanbesteding dient te worden georganiseerd en aan wie dan de opdracht moet worden verstrekt. Soms kun je projecten opknippen in kleinere die niet onder die regels vallen. In dat geval kun je makkelijker werk gunnen aan lokale ondernemers maar ook hier zijn regels voor. Indien mogelijk wil de VVD dus de lokale economie stimuleren om opdrachten te gunnen echter wettelijke bepalingen verhinderen dat vaak i.v.m. eerlijke concurrentie.

 

 

SGP

De eerste reactie is: ja maar natuurlijk! Maar dat is echter te goedkoop. Het gaat om de brede belangen van de gemeente. Het ‘moeten’ is daarbij niet leidend, maar het beste resultaat voor de inwoners. Bovendien beperkt werkgelegenheid van inwoners zich niet tot de gemeentegrens. Wel is het naar de mening van de SGP essentieel dat je lokale ondernemers vooraf informeert van de plannen en de wensen, zodat lokale ondernemers input kunnen leveren. Dat kan zonder hindering van enige aanbestedingsregels waar je ook nog mee te maken hebt! Met de lokale input vóóraf kan én moet je de lokale markt beter in positie brengen.

 

CDA

Bij opdrachten verstrekt door de gemeente Twenterand is het CDA van mening dat de lokale ondernemers, die capabel zijn voor het project, niet al bij de voorselectie worden uitgesloten op basis van gestelde criteria door de opdrachtgever cq het bureau die de opdracht verstrekt. Lokale bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en sociale betrokkenheid.

 

GemeenteBelangen Twenterand

Opdrachten van enkele tientallen duizenden euro’s worden niet aanbesteed, maar komen toe aan ons lokaal gewortelde (non-profit) organisaties/bedrijven, zo heeft de gemeenteraad bepaald.
Bij grotere bedragen is aanbesteden verplicht en hierbij is het verboden wie dan ook te bevoordelen. Een gemeente kan er wel voor zorgen dat de aanbesteding -zij het beperkt- zodanig wordt opgezet, dat lokale ondernemers mee kunnen doen. Zoals bij het nieuw te bouwen zwembad. Zo kan een bedrijf inschrijven op 3 aparte onderdelen, waarvan ‘bouw’ er één is. De enige geschiktheidseis is dat in de afgelopen 5 jaar een gebouw moet zijn opgeleverd met een vloeroppervlakte van minimaal 1000 m². Kortom: een lokale ondernemer die bijvoorbeeld een veestal heeft gebouwd komt de selectie al door.


PvdA/GroenLinks

Bij aanbesteding van grote projecten is de gemeente gebonden aan regels van aanbesteding om te zorgen dat een inkoop van een aanbesteding eerlijk verloopt. Zeker als het gaat om grote projecten waarbij Europees aanbesteed moet worden. Dat betekent dat een gemeente niet op voorhand ondernemers voorrang kan geven. In de aanbesteding gaat het om zo goed mogelijke inschrijving met een aanbod te krijgen tegen een goede prijs. Natuurlijk wil je dan lokale of regionale ondernemers in staat zijn om een bod te doen en meedoen in de aanbesteding. Maar het is aan de ondernemers zelf om te bepalen of ze een bod doen. Uitsluiten zeker niet, maar voorrang verlenen kan bij een aanbesteding niet.

 

Christen Unie

De ChristenUnie is het zeker met de stelling eens. Op dit moment is het ook zo dat er een 'werkgroep' aanbestedingsbeleid is. Deze is in het leven geroepen om lokale ondernemers waar dat kan en mogelijk is voorrang te verlenen bij (bouw)projecten. Bij sommige projecten is het zo dat ze volgens landelijke of zelfs Europese richtlijnen aanbesteed moeten worden. De werkgroep kan dan ondersteuning bieden om lokale ondernemers hierin zo goed mogelijk mee te laten doen. De ChristenUnie vindt dat een goed streven!

Reacties