Er moet meer geld vrijgemaakt worden voor starterswoningen om vergrijzing te voorkomen (25 september 2019)


Onderstaand de reacties op de stellng



PVV

De kleine kernen moeten aantrekkelijk blijven voor jongeren die na hun studie in onze gemeente willen blijven wonen.  Dat betekent voldoende winkels, uitgaansgelegenheden, passende banen en voldoende betaalbare huizen. Plus groen en goed onderwijs. De gemeente moet dus zorgen voor voldoende betaalbare huizen, koop en huur. Zonder jonge mensen in onze gemeente valt alles op een gegeven moment stil. Zonder jongeren geen toekomst! En dus moet je als gemeenschap ook bereid zijn om hierin te investeren.





VVD

De woningmarkt is moeilijk toegankelijk voor starters. Jonge beginners moeten sparen of worden geholpen door familie, vaak ouders. Ook is het mogelijk om een starterslening te verkrijgen. Hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt waar de VVD zeer blij mee is. De regeling is in eerste opzet ruim 50 keer verstrekt tot 2017. Daarna is ze verlengd met 25 leningen. Om dit nu te verlengen tot 2023 kan de VVD van harte ondersteunen. Waar we wel problemen zien is het aantal beschikbare kavels waar mensen een huis kunnen gaan bouwen. Nu moeten jonge Vriezenveners hun bestaan buiten Vriezenveen opbouwen. Dat moeten we voorkomen.







GBT

GemeenteBelangen Twenterand wil jongeren behouden voor Twenterand. O.a. startersleningen zijn hiervoor beschikbaar. De voorzieningen moeten in stand gehouden worden, zodat Twenterand voor de jongeren een aantrekkelijke gemeente blijft. Jongeren die met plezier in Twenterand wonen vertrekken minder snel. We moeten oog hebben voor een ‘tussenstap’. Een fraaie ‘woonroute’ zou kunnen zijn; van het ouderlijk huis naar een betaalbare huurwoning, om vervolgens de stap naar een starterswoning te maken.





CDA

De gemeente heeft op het terrein van de woningbouw een groot aantal uitdagingen. Het aantal inwoners zal de komende jaren niet navenant stijgen. Van een krimp is tot 2040 naar verwachting geen sprake.
Iedere kern in de gemeente Twenterand heeft zijn eigen unieke identiteit. De ruimte moet daarom per kern ingevuld worden, met bijzondere aandacht voor Vriezenveen. Daarbij moet rekening worden gehouden met historische en demografische omstandigheden en ook met economische en sociale factoren. Het CDA wil daarbij de ruimtelijke kwaliteit behouden. Ook moeten er voldoende nieuwbouwmogelijkheden per kern ontwikkeld worden, waarbij vraag en aanbod van woningen goed op elkaar afgestemd zijn voor het opvangen van de natuurlijke bevolkingsgroei. Het aantal te bouwen woningen moet onderling per kern afgestemd kunnen moeten vinden. De huisvesting voor jongeren en starters moet in nauwe samenwerking met Mijande en anderen goed geregeld worden. Daarbij moet onderzocht worden hoe de financiële ondersteuning aan starters kan worden voortgezet en uitgebreid. Dit om het proces van ontgroening tegen te gaan.
Er zullen dus keuzes moeten worden gemaakt om financiële ruimte te vinden om het aantal starters te vergroten. Het aanbod aan woningen zal verhoogd moeten worden en daarbij zal er extra aandacht moeten zijn voor starterswoningen.

Het geven van een starterslening daarbij is zeker een extra stimulans en het CDA is daar dan ook zeker een voorstander van en dan zal het beschikbare budget van € 90.000,00 in ieder geval verdubbeld zou moeten worden. Wellicht zouden de Kernbudgetten zoals deze nu in de begroting zijn opgenomen een prima dekkingsvoorstel zijn.









PvdA-GroenLinks



Wonen is een belangrijk voor iedereen voor jong en oud! Dat moet het uitgangspunt zijn.

Of je nu huurt of koopt, vrijstaand woont of op een flat, jouw huis moet bij je passen. Op dit moment kan niet iedereen een geschikte woning vinden, omdat die huizen er simpelweg niet zijn. Dat er meer gebouwd moet worden, daar zijn de meeste partijen het wel over eens. De vraag is: voor wie?

Het wonen en het bouwen kan ook niet alleen door de gemeente Twenterand opgepakt worden, dit moet samen worden gedaan met andere gemeenten in de regio en in de provincie Overijssel.

De PvdA-GroenLinks vindt dat er in Overijssel meer betaalbare koop- en huurwoningen moeten komen voor jong en oud en voor mensen met lage- en middeninkomens. Er moet met name gebouwd worden voor starters en senioren, omdat hier het tekort het grootst is. Om dat te realiseren moeten er plannen komen die gericht zijn op het stimuleren van de realisatie van betaalbare woningen en het tegengaan van de prijsopdrijvende speculatie op grond en woningen. Hiervoor is nodig dat een bouwplicht wordt ingevoerd met de eis dat minimaal de helft van alle nieuwbouw moet bestaan uit betaalbare huur- en koopwoningen.

De PvdA-GroenLinks wil dat we in Twenterand samen leven, in gemengde wijken en straten, ongeacht afkomst, leeftijd of portemonnee.





SGP

Vergrijzing in de komende jaren is niet te voorkomen. Dat is een feit. Om de leefbaarheid van Twenterand te behouden moet de gemeente de jongeren, de starters op de woningmarkt, zoveel mogelijk faciliteren. De taak van de gemeente is dat er voldoende gebouwd kan worden. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen. De SGP vindt dat eigen woningbezit bevorderd moet worden. En laat de gemeente de burger met een lapje grond de mogelijkheid bieden om te kunnen bouwen! Dat is de eerste verdienste!



ChristenUnie

De ChristenUnie heeft geen mening ingestuurd.


Reacties