In Twenterand moeten Tiny Houses komen voor mensen die met spoed een (tijdelijke) woning zoeken.





PVV
De huidige woningnood wordt voor een zeer belangrijk deel veroorzaakt door de invasie van asielzoekers. Hier komt geen einde aan; ze blijven met vele honderden per week komen. Op zoek naar gratis geld! En deze mensen (statushouders) moeten natuurlijk ook allemaal een dak boven hun hoofd hebben. Grenzen dicht, iedereen terug daar waar het veilig is en het tekort is voor een groot deel opgelost. Dan hebben we ook geen Tiny Houses nodig. Mochten ze tijdelijk nog nodig zijn, is de PVV hier wel een voorstander van. Met name om het probleem onder jongeren op te lossen.

CDA
De vraag is of deze voorziening in Twenterand nog nodig is en of dit dan de oplossing is. De stelling is erg open, maar onder bepaalde voorwaarden zou het een bijdrage kunnen zijn in geval van een noodsituatie. Zover ons bekend is zijn er al afspraken met Mijande wonen om in noodsituaties ruimte ter beschikking te stellen. De vraag is daarbij wie bepaald dat het spoed is en hoe wordt dit bepaald.

GBT
Tiny Houses zouden een tijdelijke oplossing kunnen bieden aan mensen die acuut een dak boven hun hoofd nodig hebben. Recentelijk zijn er vijftien van deze ‘huisjes’ gebouwd in Hardenberg, waarvan er zeven direct zijn verhuurd. Tiny Houses op gemeentegrond zou een optie kunnen zijn, maar wellicht melden zich n.a.v. deze stelling wel ontwikkelaars die hier brood in zien. Het maken van voldoende en betaalbare huurwoningen juicht GemeenteBelangen Twenterand toe. Passend binnen de kaders kunnen Tiny Houses hier wellicht aan bijdragen.

VVD
De VVD vindt dat er meer gebouwd moet worden. Dat er behoefte is aan woningen in diverse vormen in Twenterand is duidelijk. Ook kleinere woonvormen voor alleenstaanden zijn gewild. In Twenterand zijn er op dit moment te weinig mogelijkheden om te bouwen of woningen te kopen voor starters. Vooral de kern Vriezenveen heeft behoefte aan bouwlocaties. Daarvoor moeten plannen ontwikkeld worden. Dit kan in vele vormen en de VVD is voorstander van zo weinig mogelijk regelgeving zolang het maar past in de omgeving waar men wil bouwen. Of dit Tiny Houses moeten zijn laten wij graag aan de initiatiefnemers over.

SGP
Zijn Tiny Houses een hype of een trend? In ieder geval een teken dat er een tekort is aan betaalbare woningen. Vooral starters en alleenstaanden zijn op dit moment de klos op de woningmarkt. De SGP denkt niet dat het toestaan van Tiny Houses een duurzame oplossing is. We moeten verrommeling van onze leefomgeving voorkomen. De SGP zit niet te wachten op ‘woonwagen 2.0 - locaties’. In Twenterand zijn momenteel nog voldoende leegstaande panden waarin tijdelijke (spoed) woonfuncties gerealiseerd zouden kunnen worden. Tiny Houses? Bezint, eer ge begint.

PvdA/GroenLinks
De PvdA GroenLinks vindt dat er voor iedereen een betaalbare woning beschikbaar moet zijn. Op dit moment zijn er tekorten aan sociale woningbouw en moet er gebouwd worden. Ook in Twenterand. Voor mensen die met spoed een (tijdelijk) een woning zoeken moet vooral gekeken worden naar maatwerk. Wat is de urgentie? De Tiny House kunnen daarbij een oplossing zijn, maar niet de enige. Want deze woningen kunnen ook goed ingezet worden voor kwetsbare inwoners, zoals inwoners die een psychiatrische achtergrond. Ook zij hebben recht op een woning.

ChristenUnie
Voor het plaatsen van een Tiny House (al dan niet tijdelijk) is ook een plek en vergunning nodig. De ChristenUnie ziet liever dat Twenterand aan de slag gaat voor meer bouwkavels. Eind 2018 hebben we daarvoor een motie ingediend die door de meerderheid gesteund werd. Twenterand moet woningbouwkavels (en bedrijfskavels) uitgeven om de concurrentie met omliggende gemeenten aan te kunnen. Deze structurele oplossing is beter dan een tijdelijke met her en der Tiny Houses.







Reacties

  1. Wat een rare opmerking van SGP dat ze niet zitten te wachten op woonwagen 2.0 locaties. Erg suggestieve en nare opmerking!

    De woonwagen is een erkende woonvorm en zelfs vast gelegd in de huisvetingingswet en woningwet.

    Verder is de woonwagen netzoals de standplaats en het in famillie verband een Mensenrecht van ons Sinti, Roma en woonwagenbewoners.


    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten