Wat is waar?!






Tegenwoordig hangt alles van onderzoeken aan elkaar. Want zonder onderzoek wordt er haast geen beleid meer gemaakt. Er moet zoveel onderzocht worden dat er geen tijd meer is om te ondernemen. Tegenwoordig wil men alles uitsluiten om er vervolgens toch weer achter te komen dat er weer van alles ‘mis’ is gegaan. En dat moet dan weer onderzocht worden natuurlijk. Om vervolgens met excuses te melden, dat het anders had gemoeten…...Dit is in Nederland een continu proces.
Ik zeg daarmee niet dat het doen van onderzoek flauwekul is. Maar onderzoeken worden veelvuldig misbruikt. Want maar al te vaak proef je dat een onderzoek niet meer is dan een onderbouwing van de doelredenering die men voor ogen heeft, dat dan middels ‘onderzoek’ gestaafd moet worden. Een bekend gezegde luidt: “Wiens brood men eet, wiens woord met spreekt”. Dit komt dus veelvuldig voor. De overheid is neutraal wordt gezegd. Maar er bestaat geen neutrale overheid. Want wat is neutraal? En wat is tegenwoordig nog onafhankelijk? De een zegt dit, de ander roept weer dat. Regelmatig slaak je dan de verzuchting: Wat is waar?!

Als raadslid baseer je je vaak ook op onderzoeken. Het kan zijn dat je als raadslid juist vraagt om nader onderzoek. We krijgen zoveel informatie dat je er geen touw meer aan kan vastknopen. Vaak is het zo dat je juist de informatie mist die je nodig hebt om een weloverwogen oordeel te kunnen geven. O ja, je krijgt prachtige volzinnen voorgeschoteld. Het is blijkbaar moeilijk om het simpel te houden. Gebruik je nuchtere boerenverstand, dan kan je juist de koe bij de horens vat! Er moeten knopen worden doorgehakt!
Ik noem een aantal praktijkvoorbeelden vanuit mijn raadswerk.

Energietransitie/ klimaatdrama
Wat is waar?! Welk probleem moeten wij oplossen? Of creëren we juist problemen? Welke metingen moeten we geloven? Welke rekenmodellen gebruiken we? Hoe zo onafhankelijk en neutrale onderzoeken? Het boerenverstand is vaak ver te zoeken in deze discussie.

Centrumontwikkeling Vriezenveen
Wat is waar?! De SGP had vragen gesteld waarop zij antwoorden, of beter gezegd geen ter zake doende antwoorden, kreeg. Binnen no time kregen we veel reacties en informatie. Als raadslid ga je op dat moment, zelf op onderzoek uit.   

Kanaal Almelo de Haandrik
Wat is waar?! Maandag 30 maart ontvangt de provincie het onderzoeksrapport. Dinsdag 7 april wordt het rapport besproken door de bestuurders. Spannend in de eerste plaats voor de bewoners. Het gaat om hun (t)huis. Ik hoop dat de politiek zich in ieder geval tot 7 april kan beheersen en dan haar hart laat spreken boven het onderzoeksrapport.  

Soweco, zwembad De Stamper,……
Wat gaat er gebeuren? Het onderzoek is nog niet klaar…

Vorige week was ik aanwezig bij de opening van het nieuwe onderkomen van Stichting Manna en o.a. Waypoint. Geweldig te zien hoe daar met het nuchtere boerenverstand de handen uit de mouwen gestoken wordt!

U zult zich afvragen of een raadslid nog wel wat zonder onderzoek kan betekenen? Zeker! Een mooi voorbeeld hiervan is dat er afgelopen week een goede bijeenkomst was met alle papierinzamelaars in Twenterand. De wethouder had hier eerst geen oren naar, maar op initiatief van de SGP die raadsbreed werd gesteund, kwam hier verandering in!  

Jan Jonker, SGP Twenterand




Reacties