Terug naar de raadszaal!



En dan is het corona-tijd…..bizar en onwerkelijk en het duurt al weer vijf weken! En we zijn er nog niet van af! We hebben te maken hebben met een virus dat we niet kennen. Waar veel mensen ziek van worden en van komen te overlijden. Een virus dat het leven stil laat staan.

Het is ook een tijd waarin we ons bewust worden hoe belangrijk de zorg, het onderwijs en het culturele leven zijn en dat we hierin moeten blijven investeren. Een tijd waarin we ons beseffen hoe belangrijk sociaal contact is en dat we hier niet zonder kunnen.

Hoe gaan we nu verder? Op 21 april hebben we van de minister-president gehoord dat de maatregelen die getroffen zijn nog langer gaan duren. We gaan te maken krijgen met een nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid van ‘anderhalve meter’’.  Wat gaat dat betekenen voor thuis, familiebezoek, sociale contacten, werk, sport en culturele sector? We weten het nog niet en moeten daar samen invulling aan geven.

Maar ook is de vraag aan de orde: wat gaat dit betekenen voor de politiek, de (lokale) democratie? In Twenterand hebben we 21 april voor het eerst een digitale raadsvergadering gehad. Een bijzondere ervaring, maar wat betreft de PvdA GroenLinks is dit een uitzondering en wordt dit niet de regel!
Zeker als het gaat om een raadsvergadering. Dit hoort dit thuis in de raadszaal en niet plaats te vinden door middel van digitale vergadering.

Natuurlijk moeten we kijken naar alternatieven en moeten we gebruik maken van de mogelijkheden van de digitale wereld. Zo kunnen bijvoorbeeld raadsinformatie-bijeenkomsten worden georganiseerd door webinars. Op die manier kunnen raadsleden zich laten informeren over actuele onderwerpen.
Maar het debat moet gevoerd worden in de raadszaal, inwoners moeten kunnen inspreken in de raadszaal en besluitvorming moet ook in de raadszaal plaatsvinden.

Als het aan PvdA GroenLinks Twenterand ligt gaan we zo snel mogelijk weer de raadszaal in en voeren hier het debat (en dat kan op een veilige manier). Want de democratie mag, juist nu, niet onder lijden.

Stephan Reusken
PvdA-GroenLinks Twenterand

Reacties