De coronacrisis leert ons...


VVD
Hoe belangrijk het is om reserves te hebben. Je moet altijd een buffer hebben voor onverwachte omstandigheden. Dat is waar de VVD altijd op hamert. Tevens is flexibiliteit belangrijk om snel en adequaat om te gaan met onbekende situaties. Voor je het weet ben je afhankelijk van anderen. De kunst om daar met elkaar uit te kunnen komen maakt ons een ‘samenleving’. Niemand redt het in dit leven alleen. We moeten het samen doen met respect voor elkaar. Ieder vanuit zijn eigen vermogen en levensbeschouwing en loyaal aan collectieve richtlijnen. Dat is de kracht van Nederland.

GBT
…te relativeren. Prijs je gelukkig dat je in Nederland woont. Een land waar je de zorg krijgt die je nodig hebt en waar men zich samen inzet om dit virus te bestrijden. Iedereen wordt getroffen, direct of indirect. Het is een aanslag op je (sociale) leven. Mooi om te zien is dat in onze gemeente vele initiatieven van de grond gekomen zijn om elkaar (lees; de kwetsbare doelgroepen) door deze tijd heen te loodsen. Nu hopen dat het virus snel verdwijnt en de toegenomen mate van saamhorigheid blijft.

Partij voor de Vrijheid
Dat Nederland niet voorbereid was ondanks waarschuwingen. Ook weer de bevestiging dat de EU mislukt is, dat China teveel macht heeft en dat de mensen (middenklasse) die de maatschappij overeind houden, onderbetaald worden en pas door de elite serieus genomen worden als de nood aan de man is. Meest schokkend was dat corona ons heeft doen laten inzien dat wij de gezondheid van onze ouderen en zwakkeren onvoldoende serieus nemen. Straks graag een parlementaire enquête!

SGP
De afhankelijkheid van de mens
De broosheid van de mens
De dringende zoektocht naar het medicijn…
Dat er vele vragen zijn, waarom en waartoe
Om de levensvraag te stellen
De noodzaak van bescherming
De waarheid van de Bijbel
Te bekeren tot God en Zijn heilzame geboden

Oorlof, mijn arme schapen
die zijt in groten nood,
uw herder zal niet slapen,
Tot God wilt u begeven,
zijn heilzaam woord neemt aan,
(Wilhelmus, couplet 14)
Ik hoop dat we dit mogen leren.

CDA
Hoe kwetsbaar onze samenleving is. We worden geacht met creatieve oplossingen te komen om toch onze dagelijkse activiteiten te kunnen voorzetten en sociale contacten te onderhouden. Onze samenleving laat zien dat we hier ook toe in staat zijn! Geweldige initiatieven ontstaan en iedereen laat zich van haar beste kant zien, oftewel het Twentse noaberschap is nog volop aanwezig. Als voorbeeld de telefoon inzamelingsactie vanuit het CDA om ervoor te zorgen dat ouderen in contact kunnen blijven met familie.

PvdA/GroenLinks
…dat het een bizarre tijd is, dat het onwerkelijk is en tegelijkertijd de realiteit is. Het leert ons ook dat de samenleving niet maakbaar is en dat we denken alles naar onze hand te kunnen zetten. Het leert ons om waardering te hebben voor de publieke sector: de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, de ondersteuning en begeleiding van kwetsbare inwoners. Het leert ons om een pas op de plaats te maken en na te denken over hoe we om willen gaan met elkaar en met de natuur. We moeten met elkaar kijken hoe we met elkaar om willen gaan. Niet alleen in onze eigen omgeving, maar op alle niveaus, lokaal, nationaal en internationaal, moeten we met elkaar in gesprek. Dit moeten we vooral mét elkaar doen en niet op basis van alleen het eigen belang. Voor nu is het van belang om zorg en aandacht te hebben voor elkaar.

ChristenUnie
De coronacrisis leert ons dat de impact van de crisis enorm is. Allereerst op de gezondheid van heel veel mensen in ons land, maar ook veel bedrijven en ondernemers worden geraakt. Gelukkig zijn er verschillende regelingen. Er zijn regelingen waarbij het Rijk geld geeft aan bedrijven/zelfstandigen. Maar bijvoorbeeld ook waarbij de overheid garant staat voor leningen. Luisteren we niet te veel naar medisch specialisten? Tot nu toe waren vooral medisch specialisten heel hard nodig. Dit is nu het moment om ook breder te kijken. Als ChristenUnie stellen wij voor ook te kijken naar de economische, sociale en ethische gevolgen van de samenleving. Daar zijn ook andere specialisten voor nodig, zoals economen. Eigenlijk wijzen alle doorgerekende scenario’s op een recessie. We moeten ons voorbereiden op een zware tijd. Dat is heel pijnlijk.

Reacties